Hagitech zonnepanelen
Elke dag een nieuwe zonnestroom installatie in de regio
FAQ
Bereken nu de opbrengst van uw dakBereken nu de opbrengst van uw dak

FAQ - Veel gestelde vragen zonnepanelen

Wat is zonne-energie?

Wat betekent PV systeem?

Hoe werkt een zonnepaneel?

Werken zonnepanelen ook zonder zon?

Is de aanschaf van zonnepanelen duur?

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Moet een zonnepaneel installatie op het zuiden gericht zijn?

Hoe lang gaat een zonnepaneel installatie mee?

Klopt het dat ik de BTW van het zonnepanelen systeem kan terugvragen?

Zijn zonnepanelen alleen interessant met de huidige BTW teruggave?

Kan ik vanaf 2020 nog steeds mijn BTW terugvragen?

Wat is het verschil tussen Monokristallijne en Polykristallijne zonnepanelen?

Wat is de beste plaats voor een zonnepaneel?

Hoe werkt het met terugleveren?

Hoe werkt salderen na 2023?

Hoe kan ik zelf meer stroom verbruiken?

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een zonnepanelen systeem?

Wat is een omvormer?

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Kan ik een service contract met jullie afsluiten? 

Tot wanneer is het lage BTW tarief op arbeid van toepassing?

 

Wat is zonne-energie?

Elke dag levert de zon een grote hoeveelheid energie waar we gratis gebruik van kunnen maken. Om zonlicht om te zetten in elektriciteit zijn er zonnepanelen nodig. Zonne-energie is zonlicht en daglicht omzetten naar elektriciteit met behulp van zonnepanelen. 

Wat betekend PV systeem?

PV staat voor PhotoVoltaisch, Met een vakterm heten zonnepanelen daarom ook wel 'photovoltaïsche panelen'.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen silicium een elektrische stroom lopen. In een zonnepaneel worden een aantal zonnecellen geschakeld en bij elkaar geplaatst tussen een glasplaat en een kunststof plaat. Zonnepanelen zijn meestal blauw tot zwart van kleur.

Werken zonnepanelen ook zonder zon?

Ja, ook met daglicht wordt er energie opgewekt. Dus ook met bewolking is het systeem actief, want bewolking houdt slechts een deel van het zonlicht tegen, anders zouden wij overdag niets kunnen zien. Zonnepanelen werken dus op zonnige dagen maar ook op bewolkte dagen, vanzelfsprekend zijn de rendementen minder als op een zonnige dag, maar de rendementen van de installatie zijn zeker de moeite waard.

Is de aanschaf van zonnepanelen duur?

Investeren in zonnepanelen is niet goedkoop, maar niet investeren kost u nog meer geld, de aanschaf van zonnepanelen verdient zich altijd terug! Tevens  wordt u ook volledig onafhankelijk van een energieleverancier en de daarbij behorende (stijgende) energieprijzen.  Wanneer u zonnepanelen aanschaft kan uw energierekening naar € 0,=  

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Een huis voorzien van zonnepanelen is niet altijd mogelijk de belangrijkste vragen staan hieronder. Deze vragen moet u allen met ja kunnen beantwoorden.
- Bent u eigenaar van uw huis en dak?
- Ligt uw dak tussen oost en west?
- Uw dak heeft overdag veel inval van direct zonlicht (weinig last van schaduw)
- Is de dakconstructie stabiel genoeg?

Moet een zonnepaneel installatie op het zuiden gericht zijn?

Nee. Zonnepanelen kunnen op veel meer windrichtingen gericht zijn. Het oosten, zuid-oosten, zuiden, zuid-westen, westen is allemaal mogelijk. Richting het noorden, noord-westen en noord-oosten wordt wel afgeraden. Het zuiden heeft wel het meeste rendement, maar de vermindering van het rendement van de installaties op de andere opties is zo minimaal dat het nog steeds een interessante investering blijft.

Hoe lang gaat een zonnepaneel installatie mee?

Heel lang. Op elke installatie verstrekken wij een vermogensgarantie. Dat houdt in dat er garantie wordt gegeven op het rendement van het systeem. De systemen die wij installeren hebben een vermogensgarantie van 25 jaar. Deze garantie is als volgt opgebouwd: Iedere module (paneel) genereert gedurende het eerste jaar minimaal 97% van het vermogen. Daarna zal de vermogensafname van 2 jaar t/m 24 jaar geleidelijk iets afnemen. Het vermogen van de installatie mag na 25 jaar niet minder zijn dan 85%. Na 25 jaar doet de installatie dus nog steeds prima zijn werk. Wij werken echter met producten die zelfs nog langere vermogens afgeven. Onze Excellent productlijn heeft een vermogensgarantie van 90,08% na 25 jaar. Kiest u voor de productlijn Elite, met glas-glas zonnepanelen dan is deze vermogensgarantie zelfs 87% na 30 jaar!

Klopt het dat ik de BTW van het zonnepanelen systeem kan terugvragen?

Ja, Op 20 juni 2013 heeft de hoogste Europese rechter een uitspraak gedaan over iemand die zonnepanelen op zijn woning had laten monteren. Het Europese Hof heeft geoordeeld dat wanneer een particulier energie opwekt via zonnepanelen en deze energie gedeeltelijk teruglevert aan het elektriciteitsnet, de particulier toch ondernemer voor de BTW is. Deze uitspraak is in principe bindend voor Nederland. Geldt dit ook voor u? Ja, de uitspraak is gedaan op basis van Europese BTW wetgeving. Nederland dient deze wetgeving toe te passen.

Zijn zonnepanelen alleen interessant met de huidige BTW teruggave?

Door de BTW van het zonnepanelen systeem terug te vorderen is de investering nog sneller terug verdiend. Dit is natuurlijk mooi meegenomen maar zeker niet een voorwaarde om een installatie rendabel te maken. Ook zonder deze teruggave geeft een zonne-energie installatie een mooie terugverdientijd.

Kan ik vanaf 2020 nog steeds mijn BTW terugvragen?

Ook in 2020 kan een particulier de BTW van de Belastingdienst terug vragen. De teruggave van BTW op zonnepanelen verandert dus niet, de wetswijziging zit in de nieuwe KOR2020. Als u voldoet aan de onderstaande voorwaarden kunt u de BTW terugvorderen:
Het BTW bedrag op de factuur is niet hoger dan €2500,-
U heeft nog niet eerder BTW op zonnepanelen teruggevraagd.
U bent nog geen ondernemer en u wilt de komende 3 jaar geen eenmanszaak opstarten.

Wat is het verschil tussen Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Poly- en monokristallijne panelen worden van verschillende grondstoffen gemaakt. Polykristallijne zonnecellen zijn blauw, en Monokristallijne zonnecellen zijn zwart. Polykristallijne zonnepanelen worden niet meer geplaatst omdat mono kristallijne panelen door de steeds verder gaande techniek meer vermogen genereren met een gunstige prijsstelling.

Wat is de beste plaats voor een zonnepaneel?

De opbrengst van een zonnepaneel is niet alleen afhankelijk van de grootte van de installatie. Ook de hellingshoek van het dak en de ligging van het dak ten opzichte van de zon zijn bepalend. Als de hellingshoek tussen de twintig en zestig graden ligt en de collector op het zuiden is gericht, is de opbrengst optimaal. Daarnaast geven andere hellingshoeken en oriëntaties ook een prima rendement! Daarnaast is het wel van belang dat een dakvlak vrij is van schaduw (denk aan bomen, schoorstenen, dakkapellen, etc). Schaduwwerking beïnvloedt de opbrengst van het gehele systeem negatief. Er zijn echter wel diverse oplossingen om slim om te gaan met tijdelijke schaduw op een systeem. Vraag naar de mogelijkheden!

Hoe werkt het met terugleveren?

Het is mogelijk dat u de energie die u zelf opwekt niet direct gebruikt. Er ontstaat dan een energie-overschot. Doordat uw zonnepanelen gekoppeld zijn aan uw meterkast wordt dit overschot automatisch terug geleverd aan het vaste elektriciteitsnet. In Nederland geldt het principe dat terug geleverde energie mag worden afgetrokken van het verbruik. Dit tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd.

Hoe werkt salderen na 2023?

Tot 2023 krijgt u voor de terug geleverde stroom dezelfde prijs als de inkoopprijs. Vanaf 2023 blijft de stroomprijs voor terug geleverde energie gelijk maar wordt de energiebelasting in 8 jaar stapsgewijs afgebouwd. Dit betekend dat terug geleverde stroom ieder jaar iets minder oplevert. De overheid doet dit als stimulans  om meer zonnestroom direct zelf te gebruiken.              

Hoe kan ik zelf meer stroom verbruiken?

We werken nu al met omvormers die zijn voorbereid op de toekomst. De ontwikkeling van accu opslag gaat steeds verder, zodat er in de toekomst eenvoudig een accu kan worden toegevoegd. Daarnaast komen er steeds meer slimme apparaten op de markt die door de omvormer aangestuurd kunnen worden, zodat er steeds meer eigen stroom in uw eigen huishouden kan worden ingezet en het aandeel terug levering minder wordt.

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?

Dit is afhankelijk van het energieverbruik. Dit verbruik kunt u terug vinden op de laatste eindafrekening van het energiebedrijf. Voor een snelle berekening kunt u het jaarlijks energieverbruik in KWH delen door 0,9. De uitkomst is het totaal aantal Wattpiek aan zonnepanelen welke u nodig heeft om het totale energieverbruik af te dekken en de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden. Advies is om niet uw volledige verbruik af te dekken, laat u informeren!

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een zonnepanelen systeem?

Nee, tenzij uw  deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsaangezicht? (check dit eventueel bij uw gemeente) Hier vind u een overzicht van de voorwaarden voor vergunningvrij en vergunningplichtig zonnepaneel installaties.

Wat is een omvormer?

Een omvormer maakt deel uit van het zonnepanelen systeem. Een omvormer zorgt ervoor dat de variabele gelijkspanning van zonnepanelen wordt omgevormd tot een stabiele bruikbare wisselspanning op 230 Volt. Een omvormer is een zeer belangrijk onderdeel van een zonne-energie systeem.

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Nee,  Zonnepanelen zijn onderhoudsvrij. Regenwater is meestal voldoende om het systeem voor langere tijd schoon te houden. De schoonmaak interval is mede afhankelijk van de ligging van het systeem (omgeving, bomen, vogels). We adviseren de zonnepanelen jaarlijks te inspecteren en alleen bij zware vervuiling (of grote terugloop van de opbrengst) schoon te maken. Wanneer schoonmaak nodig is dan adviseren wij dit te doen met lauwwarm water. Wij raden aan om geen schoonmaakmiddel te gebruiken bij het schoonmaken van de zonnepanelen. Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief waardoor de coating van de zonnepanelen aangetast wordt. Wanneer u de werkzaamheden door derden wenst uit te laten voeren dan adviseren wij een offerte aan te vragen bij een glazenwasser uit de buurt. Glazenwassers maken (meestal) gebruik van osmose water en een geschikte borstel.

Kan ik een service contract met jullie afsluiten?

Ja,  voor een vast bedrag per jaar controleren wij jaarlijks het zonnepanelen systeem op werking en opbrengst.

Tot wanneer is het lage BTW tarief op arbeid van toepassing?

Het lage BTW tarief van 6% op arbeid was van toepassing bij zonnepanelen installaties op woningen van 2 jaar of ouder. Deze BTW regeling liep tot 01-07-2015 en is op dit moment niet meer van kracht. Omdat u het volledige BTW bedrag kan terugvragen bij de belastingdienst is het BTW tarief niet van belang.

Bereken uw dakopbrengstBinnen een minuut heeft u een idee

Waarom Hagitech?

  • Uw regionale specialist!
  • Erkend installateur
  • Elke dag meerdere installaties
  • Ruime ervaring
  • 'Gewoon' uitstekende kwaliteit
  • Eerlijk en deskundig advies
  • Degelijke en vakkundige montage
  • U betaalt pas achteraf
 

Is uw dak geschikt?

Mini Contactformulier
 

Wij bellen u terug

 
 
Bel mij terug