Hagitech Energiesystemen
Hagitech Energiesystemen
Ambachtsstraat 1C
3371 XA Hardinxveld-Giessendam
0184 - 76 34 98 - info@hagitech.nl
Mogelijk einde salderingregling per 01-01-2027 - Mogelijk einde salderingregling per 01-01-2027
Mogelijk einde salderingregling per 01-01-2027 - Mogelijk einde salderingregling per 01-01-2027

Mogelijk einde salderingregling per 01-01-2027

16-05-2024

  • Mogelijk schrapt nieuw kabinet salderingsregeling zonnepanelen per 1 januari 2027

De salderingsregeling voor zonnepanelen moet per 1 januari 2027 volledig worden geschrapt. Dat schrijven PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) die het nieuwe kabinet vormen in hun hoofdlijnenakkoord.

Geen meerderheid in Eerste Kamer

De afschaffing van het salderen moet echter eerst nog door zowel de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd worden. Of dit lukt, is niet zeker omdat de nieuwe coalitie in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikt. Onder aan de streep heeft de nieuwe coalitie slechts 30 van de 75 zetels in handen en daarom is groen licht vanuit de Eerste Kamer voor het stopzetten van het salderen allerminst zeker.

Gat in begroting - schrappen salderingsregeling

Dankzij de tegenstem van de BBB en GroenLinks-PvdA was het afgelopen februari namelijk juist de Eerste Kamer die het wetsvoorstel van minister Jetten verwierp om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 stapsgewijs af te bouwen. De tegenstem van de BBB was ook in lijn met het verkiezingsprogramma van de partij, waarin de BBB aankondigde afschaffing van het salderen te willen uitstellen tot ten minste 2030.

Als tegenreactie op het wegstemmen van het afbouwvoorstel in de Eerste Kamer heeft een groot aantal energiebedrijven de afgelopen maanden vaste terugleverkosten aangekondigd om de voor hen oplopende kosten van de salderingsregeling een halt toe te roepen. Het wegstemmen van Jettens wetsvoorstel betekende bovendien dat het nieuwe kabinet op zoek moest naar financiële dekking voor het gat in de begroting van 2,8 miljard euro die het behoud van de salderingsregeling de rijksoverheid kost in de periode tot en met 2031. Dat gat willen de 4 partijen dekken door de salderingsregeling vanaf 2027 volledig te schrappen.

Einde terugleverkosten?

Met de afschaffing van het salderen ligt het ook in de lijn der verwachting dat de energiebedrijven in de nabije toekomst de vaste terugleverkosten die zij geïntroduceerd hebben voor consumenten met zonnepanelen weer gaan afbouwen. Het nieuwe kabinet moet het hoofdlijnenakkoord de komende periode in een definitief regeerprogramma verwerken.

Meer stroom zelf gebruiken

Om het terugleveren te minimaliseren en om het elektriciteitsnet zoveel mogelijk te ontlasten en stabieler te houden is het goed om meer stroom in de woning te houden.

  • Hoe meer stroom u direct zelf gebruikt, des te minder u hoeft terug te leveren aan het openbaar stroomnet.
  • Draai bijvoorbeeld een wasje als de zon schijnt.
  • Of houdt de stroom in de woning met een thuisbatterij

Lees meer over de thuisbatterij

Stroom uit zonnepanelen altijd de goedkoopste!

De stroomprijzen zijn nog altijd hoog en zonnepanelen zijn een prima investering, ook zonder salderen. Het is wel van belang dat u een optimaal renderend systeem aanschaft, toekomstbestendig en afgestemd op een nieuw tijdperk: niet te veel zonnepanelen maar wel mét een thuisbatterij die de zonnestroom kan opslaan en kan inkopen als de stroomprijs laag is. Wilt u graag een persoonlijke offerte? Hagitech is u graag van dienst! We kijken er naar uit om u te adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Volgend nieuwsbericht

Meer informatie aanvragen
Mogelijk einde salderingregling per 01-01-2027 - Stroom uit zonnepanelen altijd de goedkoopste!
 

Is uw dak geschikt?

  • Erkend InstallQ installateur
  • Eigen montageteams
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • U betaalt pas achteraf