Hagitech zonnepanelen
Elke dag een nieuwe zonnestroom installatie in de regio
Kwaliteit van zonnepanelen
Bereken nu de opbrengst van uw dakBereken nu de opbrengst van uw dak

Kwaliteit van zonnepanelen

Een van de meest gestelde vragen gaat over kwaliteit. Hoe kies ik nu het beste zonnepaneel?

Op deze vraag kunnen we geen kort en krachtig antwoord geven. Toch willen we u goed geïnformeerd een bewuste keuze laten maken.

Er bestaat helaas geen lijstje met de beste panelen. Het Duitse magazine Photon test zonnepanelen asop opbrengst in kWh, maar niet op levensduur en betrouwbaarheid. Ook de productielocatie verteld ons niets over kwaliteit. Er zijn goede en slechte Chinese panelen, maar ook goede en slechte Europese panelen. Op internet vind u opvallend genoeg bij iedereen ‘A-merk’ zonnepanelen. Aan deze nietszeggende term kunnen we al helemaal geen waarde hechten.

Wat vertellen ons de productbladen?

keurmerkVeel getallen, keurmerkstickers, en een garantie van 10 jaar, en 25 jaar vermogensgarantie. Verschillen tussen panelen zijn alleen voor de expert zichtbaar. Een aantal belangrijke eigenschappen zullen we hieronder uiteen zetten.

 • asVermogensgarantie: Een goede vermogensgarantie is altijd lineair, wat betekend dat een paneel elk jaar 0,6 tot 0,8% in opbrengst mag verminderen. Hoe lager deze degradatie, hoe hoger de opbrengst door de jaren heen.
 • Productgarantie: Deze moet minimaal 10 tot 20 jaar zijn. Als een paneel buiten deze garantieperiode een veel te lage opbrengst krijgt, en dit komt door een mechanisch gebrek, kan er geen aanspraak gemaakt worden op de bovengenoemde vermogensgarantie. Vermogensgarantie is alleen van toepassing zolang het paneel intact blijft.
 • Keurmerken: Bijvoorbeeld TÜV, VDE en CE vertellen ons dat de productie van de panelen voldoet aan de minimale gestelde eisen. Natuurlijk zijn deze certificeringen van belang, echter zeggen ze ons niets over opbrengst.
 • Vermogensverlies: Opbrengstverlies bij hogere temperaturen. Zonnepanelen hebben de eigenschap dat ze minder stroom produceren bij stijgende temperaturen. Een goed paneel heeft dus een laag percentage opbrengstverlies per ◦C.

opbouw zonnepaneel

Fabricageproces

Naast bovengenoemde eigenschappen, is er nog het ‘onzichtbare’ fabricageproces. Kiest een fabrikant ervoor om op onderdelen te besparen, en op die manier zijn panelen goedkoop aan te bieden, of worden er hoogwaardige componenten toegepast met bijbehorende hogere prijsstelling?

Belangrijke zaken met betrekking tot de productie.

 • EVA Folie: De inbeddingslaag waartussen de zonnecellen geplaatst zijn. Is deze folie uitstekend UV bestendig of juist iets minder? Een goede folie is maximaal bestand tegen verkleuring door UV licht, verkleuring zorgt voor minder lichtdoorlating, en dus opbrengstverlies.as
 • Laminering cellen: De tijd die wordt genomen om de zonnecellen met EVA folie te lamineren in een oven. Dit proces moet lang genoeg duren om het een gesloten geheel te maken. Korter lamineren scheelt veel tijd en energie, wat de productie goedkoper en sneller maakt. Echter kan op lange termijn deze folie delamineren, waardoor het paneel kapot gaat.
 • Anti-reflectieglas: Het type glas op de panelen. Licht moet zoveel mogelijk worden opgevangen, en niet weerkaatst. Om dit te realiseren kan er coating op de glasplaat aangebracht, of het glas geëtst worden. De keuze voor het type glas is van belang voor de optimale lichtinval onder onze Nederlandse omstandigheden.
 • De Junctionbox. Het zwarte kastje achterop het paneel. Een recent voorbeeld zijn de panelen van Scheuten Solar. Deze Nederlandse fabrikant maakte goede panelen, maar koos om te besparen voor verkeerde junctionboxen. Na enkele jaren zijn vele panelen in brand gevlogen door oververhitting.

Indien teveel bespaard wordt op bovengenoemde zaken, kan de prijs van een paneel flink verlaagd worden. Echter gaat dit ook ten koste van de kwaliteit. U wilt echter dat de zonnepanelen ook na 10 jaar nog steeds uitstekend presteren. Een juiste keuze is daarom essentieel.

Selectie

Hagitech heeft een selectie gemaakt met een hoogwaardig product voor ieder budget. Om maar de vergelijking met auto’s te maken: Niemand hoeft overtuigd te worden van de kwaliteit van een Mercedes, maar een Kia doet ook wat hij moet doen.

Laat u verder informeren in onze showroom! Neem vooraf even telefonisch contact met ons op voor het maken van een afspraak zodat wij voldoende tijd voor u beschikbaar hebben 0184 76 34 98

Kwaliteit van zonnepanelen

Waarom Hagitech?

 • Uw regionale specialist!
 • Erkend installateur
 • Elke dag een installatie, ruime ervaring
 • 'Gewoon' uitstekende kwaliteit
 • Eerlijk en deskundig advies
 • Degelijke en vakkundige montage
 • U betaald pas achteraf
 

Is uw dak geschikt?