Hagitech Energiesystemen
Hagitech Energiesystemen
Ambachtsstraat 1C
3371 XA Hardinxveld-Giessendam
0184 - 76 34 98 - info@hagitech.nl
Hoe werken zonnepanelen - Hoe werken zonnepanelen
Hoe werken zonnepanelen - Hoe werken zonnepanelen

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

 

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden voor u gebundeld

 

Wat betekent PV systeem?

Hoe werkt een zonnepaneel?

Werken zonnepanelen ook zonder zon?

Is de aanschaf van zonnepanelen duur?

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Moet een zonnepaneel installatie op het zuiden gericht zijn?

Hoe lang gaat een zonnepaneel installatie mee?

Klopt het dat het BTW tarief op zonnepanelen 0% is?

Wat is het verschil tussen Monokristallijne en Polykristallijne zonnepanelen?

Wat is de beste plaats voor een zonnepaneel?

Hoe werkt het met terugleveren?

Hoe werkt salderen na 2025?

Hoe kan ik zelf meer stroom verbruiken?

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een zonnepanelen systeem?

Wat is een omvormer?

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Is een slimme meter verplicht?

Dient de installatie bij de netbeheerder geregistreerd te worden?

Moet ik mijn zonnepanelen installatie aanmelden bij de verzekering?

 

 
Wat betekend PV systeem?

PV staat voor PhotoVoltaisch, Met een vakterm heten zonnepanelen daarom ook wel 'photovoltaïsche panelen'.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen silicium een elektrische stroom lopen. In een zonnepaneel worden een aantal zonnecellen geschakeld en bij elkaar geplaatst tussen een glasplaat en een kunststof plaat. Zonnepanelen zijn meestal zwart van kleur.

Werken zonnepanelen ook zonder zon?

Ja, ook met daglicht wordt er energie opgewekt. Dus ook met bewolking is het systeem actief, want bewolking houdt slechts een deel van het zonlicht tegen, anders zouden wij overdag niets kunnen zien. Zonnepanelen werken dus op zonnige dagen maar ook op bewolkte dagen, vanzelfsprekend zijn de rendementen minder als op een zonnige dag, maar de rendementen van de installatie zijn zeker de moeite waard.

Is de aanschaf van zonnepanelen duur?

Investeren in zonnepanelen is niet goedkoop, maar niet investeren kost u nog meer geld, de aanschaf van zonnepanelen verdient zich altijd terug! Tevens  wordt u ook volledig onafhankelijk van een energieleverancier en de daarbij behorende (stijgende) energieprijzen.  Wanneer u zonnepanelen aanschaft kan uw energierekening naar € 0,=  

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Een huis voorzien van zonnepanelen is niet altijd mogelijk. De belangrijkste vragen staan hieronder. Deze vragen moet u allen met ja kunnen beantwoorden.

  • Bent u eigenaar van uw huis en dak?
  • Ligt uw dak tussen oost en west?
  • Uw dak heeft overdag veel inval van direct zonlicht (weinig last van schaduw)
  • Is de dakconstructie stabiel genoeg?
Moet een zonnepaneel installatie op het zuiden gericht zijn?

Nee. Zonnepanelen kunnen op veel meer windrichtingen gericht zijn. Het oosten, zuid-oosten, zuiden, zuid-westen, westen is allemaal mogelijk. Richting het noorden, noord-westen en noord-oosten wordt i.v.m. weinig zonlicht afgeraden. Het zuiden heeft wel het meeste rendement, maar de vermindering van het rendement van de installaties op de andere opties is zo minimaal dat het nog steeds een interessante investering blijft.

Hoe lang gaat een zonnepaneel installatie mee?

Heel lang. Op elke installatie verstrekken wij een vermogensgarantie. Dat houdt in dat er garantie wordt gegeven op het rendement van het systeem. De systemen die wij installeren hebben een vermogensgarantie van 25 jaar. Deze garantie is als volgt opgebouwd: Iedere module (paneel) genereert gedurende het eerste jaar minimaal 97% van het vermogen. Daarna zal de vermogensafname van 2 jaar t/m 24 jaar geleidelijk iets afnemen. Het vermogen van de installatie mag na 25 jaar niet minder zijn dan 85%. Na 25 jaar doet de installatie dus nog steeds prima zijn werk. Wij werken echter met producten die zelfs nog langere vermogens afgeven. Onze Excellent productlijn heeft een vermogensgarantie van 92% na 25 jaar. Kiest u voor de productlijn Elite, met glas-glas zonnepanelen dan is deze vermogensgarantie zelfs 87% na 30 jaar!

Klopt het dat het BTW tarief op zonnepanelen 0% is?

Gaat u zonnepanelen plaatsen op of bij uw woning? Dan geldt voor u het 0% btw tarief. Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning wordt bijvoorbeeld ook een garage of schuur bedoeld bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. Ook een vakantiewoning valt hieronder. Ook is het 0% btw tarief van toepassing voor Verenigingen van Eigenaren die zonnepanelen aanschaffen voor op een appartementencomplex.

Wat is het verschil tussen Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Poly- en monokristallijne panelen worden van verschillende grondstoffen gemaakt. Polykristallijne zonnecellen zijn blauw en monokristallijne zonnecellen zijn zwart. Polykristallijne zonnepanelen worden niet meer geplaatst omdat mono kristallijne panelen door de steeds verder gaande techniek meer vermogen genereren met een gunstige prijsstelling.

Wat is de beste plaats voor een zonnepaneel?

De opbrengst van een zonnepaneel is niet alleen afhankelijk van de grootte van de installatie. Ook de hellingshoek van het dak en de ligging van het dak ten opzichte van de zon zijn bepalend. Als de hellingshoek tussen de twintig en zestig graden ligt en de collector op het zuiden is gericht, is de opbrengst optimaal. Daarnaast geven andere hellingshoeken en oriëntaties ook een prima rendement! Daarnaast is het wel van belang dat een dakvlak vrij is van schaduw (denk aan bomen, schoorstenen, dakkapellen, etc). Schaduwwerking beïnvloedt de opbrengst van het gehele systeem negatief. Er zijn echter wel diverse oplossingen om slim om te gaan met tijdelijke schaduw op een systeem. Vraag naar de mogelijkheden!

Hoe werkt het met terugleveren?

Het is mogelijk dat u de energie die u zelf opwekt niet direct gebruikt. Er ontstaat dan een energie-overschot. Doordat uw zonnepanelen gekoppeld zijn aan uw meterkast wordt dit overschot automatisch terug geleverd aan het vaste elektriciteitsnet. In Nederland geldt het principe dat terug geleverde energie mag worden afgetrokken van het verbruik. Dit tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd.

Hoe werkt salderen na 2025?

Tot 2025 mag er volledig gesaldeerd worden. U krijgt voor de terug geleverde stroom dezelfde prijs als de inkoopprijs. Ook daarna kunt u nog een aantal jaar blijven salderen, maar dan een iets lager percentage van uw teruggeleverde stroom. geleverde stroom: in 2025 gaat het salderings percentage van 100% naar 64%, in het jaar daarop blijft het 64% en daaropvolgend gaat er ieder jaar negen procent vanaf. De laatste 28 procent gaat er in een keer af, in 2031. Uiteindelijk vervalt in 2031 de salderingsregeling. U krijgt dan nog wel de vergoeding van uw leverancier voor de teruggeleverde zonne-energie. De overheid doet dit als stimulans  om meer zonnestroom direct zelf te gebruiken.

Hoe kan ik zelf meer stroom verbruiken?

Een thuisbatterij kan u hierbij helpen en verdubbeld uw eigen stroomverbruik van ca. 35% naar 70%. Wij werken nu al met omvormers die zijn voorbereid op de toekomst, waarop eenvoudig een thuisbatterij kan worden toegevoegd. Maar een thuisbatterij is niet de enige functionaliteit. Ook een slimme autolader of warmwaterboiler verhoogt uw eigen stroomverbruik. Last but not least is het draaien van een wasje op het moment dat de zon schijnt de slimste manier op de opgewekte zonnestroom in de woning te houden. Op deze manier kan er steeds meer eigen stroom worden gebruikt, zodat het aandeel teruglevering aan het elektriciteitsnet minder wordt. 

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?

Dit is afhankelijk van het energieverbruik. Dit verbruik kunt u terug vinden op de laatste eindafrekening van het energiebedrijf. Voor een snelle berekening kunt u het jaarlijks energieverbruik in KWH delen door 0,9. De uitkomst is het totaal aantal Wattpiek aan zonnepanelen welke u nodig heeft om het totale energieverbruik af te dekken en de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden. Advies is om niet uw volledige verbruik af te dekken, laat u informeren!

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een zonnepanelen systeem?

Nee, tenzij uw  deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsaangezicht? Check eventueel bij uw gemeente wat de voorwaarden zijn voor uw woning of bedrijfspand. Mogelijk dat na het aanvragen van een vergunning en onder bepaalde voorwaarden een zonnepaneel installatie geplaatst mag worden.

Wat is een omvormer?

De omvormer is het middelpunt van elk zonnepanelen systeem. Een omvormer zorgt ervoor dat de variabele gelijkspanning van zonnepanelen wordt omgevormd tot een stabiele bruikbare wisselspanning op 230- of 400Volt. 

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Regenwater is meestal voldoende om het systeem voor langere tijd schoon te houden. De schoonmaak interval is mede afhankelijk van de ligging van het systeem (omgeving, bomen, vogels). We adviseren de zonnepanelen jaarlijks te inspecteren en alleen bij zware vervuiling (of grote terugloop van de opbrengst) schoon te maken. Wanneer schoonmaak nodig is dan adviseren wij dit te doen met lauwwarm water. Wij raden aan om geen schoonmaakmiddel te gebruiken bij het schoonmaken van de zonnepanelen. Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief waardoor de coating van de zonnepanelen aangetast wordt. Wanneer u de werkzaamheden door derden wenst uit te laten voeren dan adviseren wij een offerte aan te vragen bij een glazenwasser uit de buurt. Glazenwassers maken (meestal) gebruik van osmose water en een geschikte borstel. Tijdens een inspectie of het schoonmaken van de zonnepanelen dient u het systeem aan de AC+DC-zijde uit te schakelen. 

Is een slimme meter verplicht?

Het is zowel voor u als de netbeheerder van belang dat de hoeveelheid geleverde elektriciteit en de hoeveelheid terug geleverde elektriciteit juist wordt geregistreerd. Om hiervoor te kunnen zorgen dient u in het bezit te zijn van een geschikte hoofdmeter. Zodra de installatie is aangemeld bij de Netbeheerder wordt er gecontroleerd of de meter geschikt is voor terug levering. 

Dient de installatie bij de netbeheerder aangemeld te worden?

Ja, het aanmelden van uw elektriciteitsopwekker is wettelijk verplicht volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. Hagitech levert een stappenplan aan om de installatie eenvoudig te registreren. 

Moet ik mijn zonnepanelen installatie aanmelden bij de verzekering?

Wij adviseren de zonnepanelen installatie aan te melden bij de opstalverzekering.

Hoe werken zonnepanelen - Plan een adviesgesprek met Hagitech

Plan een adviesgesprek met Hagitech

Zet de stap naar een duurzaam thuis en laat u vrijblijvend adviseren! 

Plan een adviesgesprek
Hoe werken zonnepanelen - Wilt u weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? Lichtgirjs - (foto rechts)

Wilt u weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen?

  •  Binnen een minuut heeft u een idee wat uw dak kan opleveren 

Bereken nu de opbrengst van uw dak

  • Erkend InstallQ installateur
  • Eigen montageteams
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • U betaalt pas achteraf