Hagitech Energiesystemen
Hagitech Energiesystemen
Ambachtsstraat 1C
3371 XA Hardinxveld-Giessendam
0184 - 76 34 98 - info@hagitech.nl
Werking thuisbatterij - Werking thuisbatterij
Werking thuisbatterij - Werking thuisbatterij

De werking van een thuisbatterij

De opgewekte zonnestroom kan worden opgeslagen in een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd. Hoe meer stroom u produceert voor zelfconsumptie, des te minder u hoeft terug te leveren aan het openbaar stroomnet. Als de zonnepanelen installatie wordt uitgebreid met een thuisbatterij dan gaat het overschot aan stroom naar de thuisbatterij. 

  • Maar hoe werkt een thuisbatterij eigenlijk en welke mogelijkheden zijn er? Wij vertellen u graag meer!

Optie 1 - Zelfconsumptie zonnestroom verhogen

De zonnestroom die niet direct wordt gebruikt, levert u momenteel terug aan het elektriciteitsnet waarbij we mogen salderen. Over de teruggeleverde stroom wordt bij de meeste energieleveranciers terugleverkosten gerekend. Neem vanaf nu de controle over uw eigen energierekening! Een thuisbatterij maakt u fors minder afhankelijk van grillige energieprijzen, de energiemaatschappij en de overheid.

  • Een thuisbatterij verdubbeld de zelfconsumptie van zonnestroom van gemiddeld 35% naar 70% 
  • Eventuele terugleverkosten worden bepaald op basis van het aantal kWh die u teruglevert, met een thuisbatterij levert u nog maar ca. 30% van de opgewekte zonnestroom terug aan het elektriciteitsnet en betaald u nog maar een fractie aan terugleverkosten.
  • Een thuisbatterij is niet de enige functionaliteit voor het verhogen van de zelfconsumptie, ook een warmwaterboiler of autolader behoren tot de mogelijkheden. Wilt u nog meer zonnestroom zelf gebruiken? Draai dan een wasje als de zon schijnt! 

 

Werking thuisbatterij - Thuisbatterij - Optie 1 - Zelfconsumptie zonnestroom verhogen
Werking thuisbatterij - Thuisbatterij - Optie 2 - met dynamisch energiecontract - button naar SigEnergy - grijs

Optie 2 - Thuisbatterij met dynamisch energiecontract!

Bij een dynamisch energiecontract heb je geen vaste tarieven meer voor stroom en geen terugleverkosten. De tarieven zijn gelijk aan de prijzen op de handelsbeurs voor energie (EPEX) ook wel day-ahead prijs genoemd. De stroomprijs verandert elk uur en kan negatief zijn. De stroomprijs is meestal in de nacht en middag lager en in de ochtend en avond hoger. 

  • Wilt u graag zonnestroom opslaan?
  • Wilt u graag stroom inkopen en opslaan als de stroomprijs laag of negatief is?
  • Wilt u geen terugleverkosten?
  • Wilt u rendement behalen met de thuisbatterij?

Een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract is dan de oplossing! Op deze manier wordt er dagelijks zonnestroom opgeslagen waardoor het eigen stroomverbruik wordt verdubbeld. Daarnaast wordt er gunstig energie ingekocht als de stroomprijs laag of negatief is. De aansturing wordt volledig automatisch geregeld door een slim batterij energiemanagementsysteem (EMS) die rekening houdt met uw gebruiksfprofiel, weersverwachting en wisselende stroomprijs. Deze combinatie biedt een goed rendement en de batterij is snel terugverdient!

Optie 3 - Handelen op de onbalansmarkt

Deze markt is bedoeld voor het balanceren van het elektriciteitsnet: als er een verschil is tussen de geplande productie en het daadwerkelijke verbruik, moet dit verschil worden gecorrigeerd om het net stabiel te houden. De prijzen kunnen per kwartier variëren, afhankelijk van de vraag en het aanbod, hiermee worden goede resultaten behaald. De energiemaatschappij regelt de aansturing van de batterij. 

  • Alleen geschikt voor de wat grotere batterijsystemen vanaf ca. 15kWh

Hoe ontstaat onbalans?

De voorspelling naar de vraag van stroom of opgewekte stroom kunnen afwijken. Dit kan ontstaan door een onverwachte verandering in de elektriciteitsvraag en afwijkende weersvoorspellingen. Ook storingen in elektriciteitscentrales kunnen zorgen voor afwijkingen in de geplande productie. Deze onverwachte situaties leiden tot onbalans op het elektriciteitsnet, soms is er een tekort en soms is er een overschot aan stroom.  

Stabiliseren van het elektriciteitsnet

Met een thuisbatterij die kan handelen op de onbalansmarkt kunt u het elektriciteitsnet mee helpen te stabiliseren. De energieleverancier voorkomt netcongestie door gebruik te maken van uw batterij en hierin overtollige stroom op te slaan. Wanneer de vraag naar stroom onverwacht toeneemt en uw thuisbatterij zit vol,  dan kunt u deze stroom verkopen en winst maken. De stroomprijzen op de onbalansmarkt wisselen veel sterker dan op de EPEX/day-ahead markt, die zorgen voor een nog kortere terugverdientijd. 

Meer informatie thuisbatterij met slimme aansturing

Werking thuisbatterij - huisbatterij - Optie 3 - Handelen op de onbalansmarkt
Werking thuisbatterij - BTW teruggave thuisbatterij

BTW teruggave thuisbatterij

Indien een Nederlandse particulier met een thuisbatterij met een Energie Management Systeem (EMS) en een dynamisch energiecontract geregeld energie inkoopt en verkoopt kan de BTW van de batterij, installatie en aansturingssoftware teruggevraagd worden.  

  • Wij regelen de BTW teruggaaf voor u!

Kom ik in aanmerking?

Doe de BTW test om te kijken of u in aanmerking komt!

Doe de BTW thuisbatterij test

BTW

Ons aanbod in thuisbatterijen







PV-ready groepenkast

  • Vanwege de uitbreiding van de elektrische installatie dient er voldoende ruimte in de groepenkast beschikbaar te zijn.
  • Door de uitbreiding met zonnepanelen, energiemeter, thuisbatterij of laadpaal neemt het elektrisch vermogen in de groepenkast steeds verder toe.
  • Om die reden is het van belang dat de groepenkast geschikt is voor deze grote energiestromen, dat noemen wij een PV-ready meterkast.

Lees meer over de PV-ready meterkast

 

De installatie van een thuisbatterij

  • Een thuisbatterij kan gelijk bij de aanschaf van een de zonnepanelen installatie worden geïnstalleerd maar ook op een later moment worden toegevoegd.
  • Werking thuisbatterij - Thuisbatterij - installatie van een thuisbatterij
  • Werking thuisbatterij - Thuisbatterij - installatie van een thuisbatterij
  • Werking thuisbatterij - Thuisbatterij - installatie van een thuisbatterij

Wilt u meer informatie over de thuisbatterij?

Wilt u graag meer informatie over de thuisbatterij? Wij hebben al diverse batterij installaties geïnstalleerd en zijn u graag van dienst! We kijken er naar uit om u te adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meer informatie slimme thuisbatterij

Meer informatie aanvragen
Werking thuisbatterij - Wilt u meer informatie over de thuisbatterij - foto rechts - grijs
Werking thuisbatterij - Plan een adviesgesprek met Hagitech

Plan een adviesgesprek met Hagitech

Zet de stap naar een duurzaam thuis en laat u vrijblijvend adviseren! 

Plan een adviesgesprek
  • Erkend InstallQ installateur
  • Eigen montageteams
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • U betaalt pas achteraf