Hagitech Zonnepanelen
Hagitech Zonnepanelen
Ambachtsstraat 1C
3371 XA Hardinxveld-Giessendam
0184 - 76 34 98 - info@hagitech.nl
Stroom terugleveren - Stroom terugleveren
Stroom terugleveren - Stroom terugleveren

Stroom terugleveren

Met zonnepanelen produceert u eigen stroom en bespaart u op de energierekening. 

 

 • Maar hoe werkt het terugleveren van stroom eigenlijk? Wij vertellen u graag meer over hoe dit werkt!

Door het directe stroomverbruik van uw woning wordt de opgewekte zonnestroom eerst gebruikt voor het eigen stroomverbruik. Op de momenten dat de zonnepanelen meer energie opwekken dan u nodig heeft, wordt de overtollige stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Indien de installatie wordt uitgebreid met een thuisbatterij dan gaat het overschot aan stroom naar de thuisbatterij.

Een lagere energierekening voor 25 jaar!

 • Wist u dat gemiddeld 35% van de opgewekte zonnestroom direct in huis gebruikt wordt? 
 • Dit levert u ongeacht de regelgeving, de komende 25 jaar altijd een lagere energierekening op.
 • Ook bent u onafhankelijk van de stroomprijs wijzigingen

Met de blijvend hoge energieprijzen zijn zonnepanelen interessanter dan ooit, ook zonder salderingsregeling! Zodra de salderingsregeling is afgebouwd, kan de terugverdientijd iets langer worden maar zover is het nog niet. En gezien de lange levensduur van zonnepanelen is er zelfs na afbouw van de salderingsregeling nog ruim voldoende tijd over om te profiteren van de lage energierekening.

Stroom terugleveren - Een lagere energierekening voor 25 jaar!
Stroom terugleveren - Stroom terugleveren - Salderen

Salderingsregeling

De salderingsregeling betekend dat de opgewekte stroom van de zonnepanelen mag worden weggestreept tegen de stroom die van het elektriciteitsnet wordt afgenomen. Voor de terug geleverde stroom krijgt u dan hetzelfde bedrag als wat er moet worden betaald op het moment dat u stroom afneemt bij de energieleverancier. Aan het eind van het jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft terug geleverd. Deze verrekening heet salderen. U betaalt alleen de resterende afgenomen stroom van uw leverancier.

 • Voorbeeld salderen: Met uw zonnepanelen wekt u 3000kWh per jaar op. U verbruikt 3200 kWh per jaar. Uw energieleverancier brengt u nog 200 kWh in rekening.

Salderingsregeling vanaf 2025

Tot 1 januari 2025 mag er nog volledig gesaldeerd worden, u krijgt dan voor de teruggeleverde stroom dezelfde prijs als de inkoopprijs. Ook daarna kunt u nog een aantal jaar blijven salderen, maar dan een iets lager percentage van de teruggeleverde stroom: in 2025 gaat het salderingspercentage van 100% naar 64%, in het jaar daarop blijft het 64% en daaropvolgend gaat er ieder jaar negen procent vanaf. De laatste 28 procent gaat er in een keer af, in 2031. Uiteindelijk vervalt in 2031 de salderingsregeling. Vanaf dat moment krijgt u van uw energieleverancier nog steeds een vergoeding voor eventueel teruggeleverde zonnestroom.

 • De overheid doet dit als stimulans om meer zonnestroom direct zelf te gebruiken zodat het aandeel teruglevering minder wordt en Nederland steeds meer onze eigen stroom gaan inzetten op het moment dat de zon schijnt.

Update oktober 2023 - De Eerste Kamer gaat door met de behandeling van het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen. Start van de afbouw op 1 januari 2025 lijkt daarom onhaalbaar.

Stroom terugleveren - Stroom terugleveren - Zelfconsumptie zonnestroom verhogen

Zelfconsumptie zonnestroom verhogen

 • Met het oog op de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds interessanter om de zelfconsumptie van de
  opgewekte zonnestroom verder te verhogen.

De zonnestroom die niet direct wordt gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Een thuisbatterij verdubbeld uw eigen stroomverbruik. Wij werken nu al met hybride omvormers die zijn voorbereid op de toekomst. Hierop kan eenvoudig een thuisbatterij worden aangesloten. Een thuisbatterij is niet de enige functionaliteit, ook een warmwaterboiler of autolader behoren tot de mogelijkheden. Wilt u nog meer zonnestroom zelf gebruiken? Draai dan een wasje als de zon schijnt! 

Lees meer over opslag van energie

 

Wilt u meer informatie over het financieel rendement?

Wilt u graag een persoonlijke offerte met berekening van het financieel rendement, waarbij al rekening is gehouden met de afbouw van de salderingsregeling? Hagitech is u graag van dienst! We kijken er naar uit om u te adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meer informatie over de thuisbatterij

Meer informatie aanvragen
Stroom terugleveren - Wilt u meer informatie over het financieel rendement?
 

Is uw dak geschikt?

 • Erkend InstallQ installateur
 • Eigen montageteams
 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • U betaalt pas achteraf